Eišiškių Vaikų filialas – nominacijos „Biblioteka – vaikų ir jaunimo draugas“ laimėtojas

Šiemet Šalčininkų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos Eišiškių Vaikų filialas laimėjo LSVBA nominaciją kategorijoje „Biblioteka – vaikų ir jaunimo draugas“.

Eišiškių miesto Vaikų biblioteka – tai vieta, kur verda gyvenimas, nuolat girdimas vaikų juokas ir kur mažieji skaitytojai nori sugrižti. Šiandien Eišiškių miesto Vaikų biblioteka novatoriška, funkcionali, atvira lankytojams, plėtojanti tradicines ir šiuolaikines paslaugas, lanksčiai prisitaikanti prie kiekvieno skaitytojo poreikio. Bibliotekos funkcijos palyginus su praeitu dešimtmečiu išsiplėtė, įtraukta daugiau laisvalaikio užimtumo veiklų šeimoms ir vaikams, susijusių su edukacija bei naujausiomis technologijomis. Viena iš veiklos krypčių  – siekis renginiais ir patraukliu knygų pristatymo būdu pritraukti kuo daugiau lankytojų. Bibliotekoje vyksta įvairūs kultūriniai renginiai: parodos, knygų pristatymai bei aptarimai, konkursai, viktorinos, įvairūs edukaciniai užsiėmimai, lėlių teatro spektakliai bei kiti renginiai. 2020 m. buvo parengtas 61 renginys, kuriuose apsilankė 1986 lankytojai.

Svarbus sėkmingam bibliotekos darbui su vaikais ir jaunimu veiksnys yra bibliotekos bendradarbiavimas su vietinėmis švietimo įstaigomis, turint bendrą tikslą įskiepyti vaikams meilę knygoms bei skaitymui ir pritraukti kuo daugiau jaunosios kartos skaitytojų į biblioteką. Bibliotekininkai nuolat bendradarbiauja su vaikų darželiu ir vietinėmis gimnazijomis. Žinoma, pandemija buvo savaip pakoregavusi planus, bet vyko nuotoliniai renginiai, kuriuose mielai dalyvavo mokytojos su mokiniais. Vasarą, kai jau buvo leidžiami kontaktiniai renginiai, biblioteka bendradarbiaujant su Šalčininkų rajono visuomenės sveikatos biuru, organizavo meno terapijos užsiėmimus vaikams, kuriuos vedė Dainora Skrabulienė – dailės didaktikos specialistė, dailės pedagogė. Meno terapijos užsiėmimuose dalyvavo 3 vaikų grupės. Vaikai pasinėrė į ypatingą vaizdų pasaulį, atsiverė bei smagiai praleido laiką bibliotekoje. Vasaros pabaigoje bibliotekoje vyko renginys „Sveikatos palapinė“, kurios tema  – „Burnos higiena“. Rudenį buvo organizuotas seminaras paaugliams „Lyčių lygybė renkantis karjeros kelią“, bei „Kaip išgyventi paauglystę?“.

Vienas iš pasididžiavimo keliančiu dalykų yra tai, kad Eišiškių biblioteka 2020 metais persikėlė į naujas renovuotas patalpas. Atsivėrė naujos erdvės, pritaikytos bibliotekos lankytojams. Skaitytojai  jaučiasi laisvai, gali rasti sau tinkamą kampelį, patogiai įsitaisyti ir praleisti laiką su draugais ar knyga rankose. Įrengtos erdvės, kuriose galima naudotis kompiuteriais, atskiros patalpos skirtos knygoms, renginiams, yra akustinės kėdės ir kiti modernūs baldai. Bibliotekoje sudarytos puikios sąlygos skleistis vaikų saviraiškai, kūrybingumui. Taip pat galima skaityti literatūrą vietoje, nemokamai naudotis internetu, kompiuteriais, klausytis audioknygų,  pasinaudoti žaisloteka, dalyvauti edukacijose ir t.t. Biblioteka užtikrina prieigą prie įvairių informacijos šaltinių, panaudojant tradicinius išteklius bei šiuolaikines technologijas.

Eišiškių miestelio bibliotekos Vaikų skyrius visada yra atviras bei prieinamas lankytojams.

Šalčininkų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos informacija